Wenezuela: Chávez podpisuje 26 dekretów

[2008-08-07 09:17:15]

5 sierpnia, ostatniego dnia 18-miesięcznego terminu w którym wenezuelskie Zgromadzenie Narodowe dało prezydentowi Hugo Chávezowi możliwość wydawania dekretów, podpisał on 26 ustaw regulujących takie kwestie jak siły zbrojne, administracja publiczna, system opieki społecznej, bankowość, produkcja rolna, turystyka i przemysł.

Nowe prawa mają, zdaniem rządu, wzmocnić państwową kontrolę nad strategicznym sektorami gospodarki narodowej i instytucjami publicznymi odpowiedzialnymi za realizację programu "Socjalizmu XXI wieku".

Dopóki Chávez tutaj jest rządzą ludzie, a nie oligarchia - stwierdził wenezuelski prezydent podczas programu Aló Presidente transmitowanego z Caicara del Orinoco na południowym-wschodzie kraju, gdzie trwają właśnie prace nad kilkoma nowymi projektami infrastrukturalnymi. Opozycja jednak tego nie rozumie. Nowe prawa to prawa na rzecz wyzwolenia Wenezueli - dodał.

Podpisanie dekretów spotkało się z krytyką ze strony partii opozycyjnych. Julio Borges z centroprawicowego ugrupowania Po Pierwsze Sprawiedliwość (Primero Justicia) nazwał tę decyzję nową pobudką dla Wenezuelczyków i zasugerował, że jest to próba wprowadzenia tylnymi drzwiami projektów które przepadły w referendum konstytucyjnym w grudniu 2007 roku.

Odpowiadając na te zarzuty wiceprezydent Ramón Carrizalez stwierdził, że wszystkie podpisane przez Cháveza dekrety są zgodne z konstytucją z 1999 roku. Dodał, że 16 ustaw nie zostało przyjętych jako dekrety ponieważ są wciąż dyskutowane. Dotyczy to m.in. planowanej nacjonalizacji Banku Wenezueli. Będą one teraz poddane pod głosowanie w parlamencie.

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów