WZZ "Sierpień 80": Odwołać Kazimierza Plocke

[2009-01-28 18:31:55]

28 stycznia Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" skierował list do premiera Donalda Tuska, w którym apeluje o odwołanie podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kazimierza Plocke. Związek zarzuca mu narażeniu budżetu państwa na poważne straty.

Jak Pan zapewne wie, Pan Plocke wraz z grupą swoich doradców wprowadził w Polsce nowy system połowu dorsza. System ten polega na tym, że rybę tą poławia 1/3 jednostek i posiada w miarę ekonomiczne limity ryby do odłowu. Pozostałe 2/3 jednostek miało otrzymać środki (w zależności od ich wielkości) z pieniędzy przekazanych dla Polski z Europejskiego Funduszu Rybackiego. Kwota zaproponowana przez Pański Rząd nie wystarczała na pokrycie strat wynikających z zaniechania połowów dorsza, dlatego z inicjatywy Ministra Kazimierza Plocke jednostki te miały poławiać inne gatunki ryb. Na wielu spotkaniach nasze środowisko kierowało zapytania, jak do tego systemu ustosunkowała się Komisja Europejska. Odpowiedzi udzielane przez Pana Plocke były wymijające, mając na celu jedynie uspokoić środowisko i wprowadzić je w błąd - "negocjacje trwają i są na dobrej drodze". Środowisko rybackie zawierzyło członkowi Platformy Obywatelskiej i Pańskiego Rządu. Był to jednak błąd - czytamy w liście podpisanym przez przewodniczącego WZZ "Sierpień 80" Bogusława Ziętka i pełnomocnika związku ds. rybołówstwa Jakuba Puchana.

Zdaniem związku od dwóch tygodni Plocke ukrywa przed opinią publiczną fakt, że Komisja Europejska nie zaakceptowała tego programu. Jak dodaje "Sierpień 80" był on pomijany w opracowywaniu tego programu, a ostrzeżenia związku o możliwości jego niezgodności z prawem były ignorowane.

Oburzający jest fakt, że to Ministerstwo przekonuje rybaków, że KE nie zgodziła się jedynie na wysokość rekompensat. Podjęliśmy już działania w Brukseli, aby dotrzeć do protokołów z spotkań w tej sprawie i niezależnie od Pańskich decyzji ujawnimy je. Choć to Pan może zrobić to wcześniej i wykazać, kto mija się z prawdą Komisja, czy przedstawiciele Pańskiego Rządu - piszą związkowcy do premiera.

Według "Sierpnia 80" działania Plockego to przykład brak kompetencji i staranności w pracy. Związkowcy dodają, że nie może być tolerancji dla faktu, że sekretarz stanu i jego współpracownicy, a nawet polscy przedstawiciele w Unii Europejskiej nie znają podstawowego dokumentu UE dla rozwiązywania problemów rybaków.

WZZ "Sierpień 80" podtrzymuje swoje żądanie zdymisjonowania ministra Plocke, oczekując od Pana szybkich decyzji w tej sprawie. Ostatnia afera, jest doskonałym potwierdzeniem tego, że nasze żądanie jest słuszne. Ministrowie Pańskiego rządu, nie pierwszy raz pokazują, że nie radzą sobie z rozwiązywaniem najważniejszych problemów. Dotyczy to nie tylko problemów środowiska rybaków ale także innych branż polskiej gospodarki. Taki stan powoduje, że Pański rząd, za sprawą niekompetentnych ministrów zyskuje sobie miano najbardziej nieudolnego rządu ostatnich lat. Tolerowanie tego stanu rzeczy przez Pana Panie premierze, sprawia, że ponosi Pan pełną odpowiedzialność polityczną za ten stan rzeczy - czytamy w dokumencie.

"Sierpień 80" zapowiedział ponadto, że niezależnie od decyzji premiera Donalda Tuska prawnicy związku sprawdzą działania Kazimierza Plocke i w przypadku dopatrzenia się znamion przestępstwa złożą stosowne zawiadomienia do organów ścigania.

Szymon Martys

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

4 maja:

1886 - Masakra robotników na Haymarket Square w Chicago.

1915 - W Krakowie urodził się Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.

1930 - Brytyjczycy aresztowali Mahatmę Gandhiego.

1938 - W Berlinie zmarł Carl von Ossietzky, niemiecki dziennikarz, pisarz i pacyfista, laureat Pokojowej Nagrody Nobla w roku 1936.

1939 - Urodził się Amos Oz, pisarz izraelski, zwolennik izraelsko-palestyńskiego pojednania, współzałożyciel lewicowej organizacji Szalom Achszaw (Pokój Teraz).

1969 - Francuska Sekcja Międzynarodówki Robotniczej (SFIO) przekształciła się w Partię Socjalistyczną (PS).

1970 - Masakra na uniwersytecie w Kent (Ohio): Gwardia Narodowa zastrzeliła 4 i zraniła 9 studentów protestujących przeciwko wojnie wietnamskiej.

1980 - W Lublanie zmarł Josip Broz-Tito.

1994 - Premier Izraela I. Rabin i przewodniczacy OWP J. Arafat podpisali porozumienie o ograniczonej autonomii palestyńskiej w Strefie Gazy i Jerychu.

2000 - Ken Livingstone został pierwszym burmistrzem Londynu.

2005 - W Manili zmarł Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.