Wrocław: "Po Prostu Klub"

[2009-08-30 13:29:35]

28 sierpnia we Wrocławiu zainaugurował swoją działalność "Po Prostu Klub", stanowiący kontynuację "Klubu Trybuny Robotniczej". W dyskusji pod tytułem "Obietnice wyborcze" wzięli udział: Andrzej Lepper (Samoobrona), Piotr Ikonowicz (Nowa Lewica), Krzysztof Czyż (Partia Demokratyczna) i Jarosław Augustyniak ("Po Prostu"). Jak można było przypuszczać, dyskusja skupiła się na ocenie faktycznej kondycji demokracji i jej instytucji. Wszyscy uczestnicy zgodnie podkreślali potrzebę rzeczywistej społecznej kontroli nad dotrzymywaniem składanych przez posłów obietnic wyborczych.

W świetle polskiego prawa, można jednak mówić tylko o wymiarze moralnym problemu. Wedle Andrzeja Leppera, choć jak sam zauważył program rządu w 2005 r. był dobrym programem, trudno rozliczać z obietnic wyborczych Samoobronę, mającą wedle niego niewielki wpływ na politykę rządu. Była ona jednak - zdaniem Leppera niesprawiedliwie - w pełni obarczana odpowiedzialnością za poczynania rządu. Przyznał, że w związku z tym raczej nie warto było wchodzić do rządu PiS. Zwłaszcza, że bez Samoobrony niemożliwe byłoby sformowanie rządu i że po powtórnych wyborach jej udział procentowy w sejmie mógłby się tylko zwiększyć.

Tak naprawdę trudno więc coś społeczeństwu obiecać i obietnicy dotrzymać, bo kolejni polscy premierzy to tylko marionetki w rękach kapitału i wielkich korporacji - stwierdził z kolei Piotr Ikonowicz.

Inicjatywa "Po Prostu" oprócz cyklicznych spotkań klubowych w całym kraju, planuje wydanie miesięcznika "Po Prostu Gazeta", a wkrótce zapowiada otwarcie strony internetowej "Po Prostu Strona". Planowany miesięcznik miałby się stać miejscem spotkań i dyskusji szeroko pojętej lewicy. Inicjatywa ma charakter niepartyjny, a jej twórcy pragną wspierać działania na rzecz wzajemnego poznania się i zrozumienia między różnymi lewicowymi nurtami.

Nie chcemy popierać żadnej partii. Każda ma swoje wady i zalety. Nie chcemy też żadnej lewicowej partii dyskryminować. Chcemy, by ludzie po prostu zaczęli ze sobą rozmawiać. Zwłaszcza ci z partyjnych dołów - mówi Piotr Lewandowski, jeden z twórców inicjatywy. Chodzi też o krzewienie lewicowej myśli społeczno-politycznej, nieobecnej praktycznie w polskich mediach, a przez to podnoszenie świadomości społeczeństwa.

Celami, jakie stawia przed sobą inicjatywa, są:
- propagowanie treści lewicowych;
- ocena aktualnych wydarzeń politycznych oraz historii najnowszej z lewicowego punktu widzenia;
- poruszanie ważnych problemów społecznych;
- prezentowanie lewicowej myśli politycznej – polskiej i zagranicznej;
- stworzenie platformy wypowiedzi dla partii, organizacji i ruchów lewicowych i ich działaczy, związków zawodowych i osób indywidualnych.

Miesięcznik pozostać ma otwarty na głosy czytelników, którzy nie mają możliwości szerszego wypowiadania się na łamach innej prasy.

Pismo ma być adresowane do możliwie najszerszego kręgu czytelników. Dlatego też będzie miało charakter uniwersalny, zawierając zarówno artykuły ideologiczne, bogaty serwis informacyjny ze świata, odniesienie do wydarzeń aktualnych w momencie oddawania numeru do druku, jak również porady prawne i kulinarne, felietony, kulturę, sport i turystykę, satyrę, rozrywkę.

Paweł Michał Bartolik

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.

2003 - W szwedzkim Malmö podpalono meczet.

2017 - Ilir Meta, lider Socjalistycznego Ruchu Integracji (LSI), został wybrany przez Zgromadzenie Albanii na urząd prezydenta kraju.

2019 - Zmarł Karol Modzelewski, historyk, lewicowy działacz polityczny.

2019 - Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych.