ISW o porzuceniu planów budowy bazy rakietowej w Polsce

[2009-09-18 12:28:40]

Inicjatywa "Stop Wojnie" wydała oświadczenie w związku z deklaracją rządu USA o wycofaniu się z budowy w Polsce bazy wyrzutni rakiet przechwytujących będącej częścią tzw. "tarczy antyrakietowej". W oświadczeniu czytamy między innymi: Od początku uznawaliśmy program "tarczy" za obronny tylko z nazwy, powodujący w praktyce szereg zagrożeń tak globalnych, jak i lokalnych.

Wyrażając zadowolenie z porzucenia planów budowy elementów "tarczy" Inicjatywa "Stop Wojnie" zwraca jednak uwagę, że władze USA zastrzegają sobie możliwość zmiany decyzji, oficjalne warunkując ją rozwojem irańskiego programu budowy rakiet dalekiego zasięgu. Autorzy oświadczenia przypominają też, że wciąż planowane jest powstanie bazy USA na terytorium Polski – tym razem wyrzutni rakiet w ramach systemu SM-3.

Zmiany planów amerykańskich władz nie oznaczają więc rzeczywistych zmian polityki zagranicznej tego kraju, ani nawet odejścia od programu tzw. "tarczy antyrakietowej". Należy także pamiętać, że nowa taktyka USA ma w dużej mierze związek ze skoncentrowaniem się na prowadzeniu brudnej wojny w Afganistanie i wynikającej z tego konieczności współpracy z Rosją oraz z często niechętnymi wcześniejszej wersji budowy "tarczy" sojusznikami w NATO - czytamy też w oświadczeniu.

Inicjatywa "Stop Wojnie" jest zdania, że miliardy wydawane na kolejne plany zbrojeń i wojny powinny być użyte na ważniejsze cele, takie jak likwidacja ogromnych problemów społecznych świata.

Inicjatywa zapowiada prowadzenie dalszych działań przeciwko budowie w Polsce baz USA, jak również organizowanie dalszych protestów przeciwko okupacji Afganistanu.

Więcej informacji o działaniach ISW można znaleźć na stronie: www.stopwojnie.org.

Bartłomiej Zindulski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

6 maja:

1758 - W Arras urodził się Maksymilian Robespierre, jeden z przywódców Rewolucji Francuskiej.

1835 - W protestacji sekcji Grudziąż wobec chęci postawienia Centralizacji na czele Towarzystwa Demokratycznego Polskiego użyto wyrazu "socjalizm".

1862 - Zmarł Henry David Thoreau, amerykański pisarz, poeta i filozof transcendentalista.

1867 - W Glinojecku urodził się Bolesław Jędrzejowski, publicysta, współzałożyciel PPS.

1935 - W USA powołano Works Progress Administration - jeden z najważniejszym elementów polityki New Dealu.

1936 - CKW PPS odmówił zatwierdzenia nowo wybranych władz okręgowych PPS w Łodzi i Lwowie, pozostających pod wpływem lewicy partyjnej.

1947 - Urodziła się Martha Nussbaum, amerykańska filozofka i etyczka.

1999 - W Niemczech pierwsza para homoseksualna zawarła związek partnerski.

2012 - François Hollande (PS) wygrał wybory prezydenckie we Francji, pokonując w II turze urzędującego prezydenta N. Sarkozy’ego.