Kryzys: "Korekta czy załamanie systemu?"

[2009-12-06 19:32:43]

W dniach 5-6 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja dotycząca kryzysu, zorganizowana przez Lewicową Alternatywę i Ogólnopolski Związek Zawodowy Inicjatywa Pracownicza, dotycząca analizy obecnego kryzysu gospodarczego i jego związku z protestami społecznymi.

Jakub Grzegorczyk z LA przedstawił prezentowane przez różne opcje recepty na kryzys, wśród których są zarówno neoliberalne dalsze deregulowanie gospodarki jak i prawicowy oraz lewicowy keynesizm - w pierwszym przypadku regulujący jedynie system kapitalistyczny, a w drugim stawiający również na pewne ograniczone zmiany społeczne.

Odbyła się dyskusja o tym czy uzasadnione jest transferowanie przez państwo publicznych pieniędzy na pomoc dla podmiotów prywatnych takich jak banki. Dyskutanci podkreślali, że lewica nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Jako jedno z rozwiązań przedstawiono sytuację w której za państwową pomocą idą konkretne wymagania takie jak nakaz tworzenia we wspomaganych przedsiębiorstwach samorządu pracowniczego czy uzależnienie wsparcia od przestrzegania praw pracowniczych.

Skrytykowano politykę bezwarunkowego wsparcia, która może doprowadzić do tego, że kapitaliści, tłumacząc się kryzysem będą oczekiwali od państwa coraz większych sum.

Jan Reise z niemieckiej grupy Wildcat przedstawił sytuację w Niemczech, gdzie kryzys spowodował, że około 1,5 miliona pracowników ma przymusowo krótszy tydzień pracy, a co za tym idzie niższe pensje. Dodał, że pomimo tego w niektórych fabrykach, gdy pojawia się zapotrzebowanie w czasie tego krótszego tygodnia pracy produkuje się tyle samo co wcześniej, ponieważ podniesione zostały normy produkcji. Według mówcy Niemcy ucierpiały znacząco w wyniku kryzysu, ponieważ ich PKB w 45 proc. pochodzi z eksportu.

Odbyła się również dyskusja dotycząca odpowiedzi ruchów społecznych na kryzys. Jarosław Urbański mówił o propozycjach OZZ IP, polegających na organizowaniu nie tylko samych pracowników, ale również bezrobotnych oraz postulatach takich jak walka z podwyższaniem wieku emerytalnego czy uelastycznianiem form zatrudnienia.

Debatowano czy kryzys w Polsce może doprowadzić do fali protestów społecznych podobnej lub większej niż ta z lat 2002-2003. Pojawiły się głosy, że na razie trudno to ocenić jednak ruchy społeczne nie mogą pozostać bierne, ponieważ protesty społeczne mogą wybuchnąć nagle.

Obszerne materiały z konferencji mają ukazać się w nowym numerze kwartalnika "Przegląd Anarchistyczny".

Piotr Ciszewski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów