Cenzura tekstu Naomi Klein?

[2010-03-09 20:03:40]

Widząc jakie emocje wzbudza przedruk tych, a nie innych fragmentów tekstu aż chce się zapytać - czy walczący o to na śmierć i życie przedstawiciele radykalnej lewicy na prawdę nie maja istotniejszych problemów niż skłócanie środowiska o takie drobnostki?

Chciałbym aby radykalna lewica tak bardzo kłóciła się o istotne kwestie merytoryczne, a nie dobór fragmentów w artykule Klein.

Piotr Ciszewski

W tłumaczeniu tekstu Naomi Klein "Milton Friedman did not save Chile", opublikowanym na portalu Centrum Informacji Anarchistycznej (cia.bzzz.net) doszło do zniekształcenia tłumaczenia, polegającego na usunięciu z polskiego przekładu fragmentu przedstawiającego w pozytywnym świetle prezydenta Chile Salvadora Allende oraz zmieniono brzmienie ostatniego akapitu, wycinając odniesienia do własności państwa w przemyśle miedziowym. Powyższe zmiany zauważył Zbigniew Marcin Kowalewski, który dokonał powtórnego przekładu tekstu dla portalu Internacjonalista.pl.

Marcin Starnawski, współautor polskiego przekładu książki Klein "Mury i wyłomy czyli bariery i szanse" oskarża portal anarchistyczny o cenzurę polityczną. W odpowiedzi na pytanie w komentarzu pod tekstem, dotyczące faktu, iż tekst jest "niepełny", autor napisał: "Darowałem sobie tłumaczenie pro-państwowych fragmentów tekstu Klein, bo nie są potrzebne na anarchistycznym portalu" - mówi Starnawski.

Wspólnie z kolegami i z koleżankami z kolektywu redakcyjnego portalu Internacjonalista.pl postanowiliśmy ujawnić manipulację z przekładu zamieszczonego na CIA. Część z nas pracuje jako tłumacze lub robi społecznie przekłady dla czasopism i portali lewicowych. Jesteśmy przekonani, że zwłaszcza w kontekście politycznym praca translatorska to duża odpowiedzialność, zarówno przed autorem oryginału, którego idee chcemy przekazać osobom z naszego kręgu językowo-kulturowego, jak i wobec czytelników oraz aktywistów - zwłaszcza tych, którzy nie znają języków obcych lub nie są w nich biegli, albo po prostu brak im czasu na sprawdzanie jakości przekładu - tłumaczy Starnawski.

Do tego dochodzi subtelny fakt, jakim jest znaczenie tekstów Naomi Klein w Polsce, gdzie opublikowano wszystkie jej książki i sporo artykułów, a jej pojawienie się na wykładach w Warszawie jesienią 2008 roku przyczyniło się do upowszechnienia alterglobalistycznej krytyki neoliberalizmu w polskich mediach głównego nurtu. W wywiadzie udzielonym pismu "Recykling Idei", Naomi Klein wprost wyraziła poparcie dla ruchów lewicowych i anarchistycznych w Polsce, więc tym bardziej zasmuca fakt, że popularny portal anarchistyczny dopuścił się takiego nadużycia - dodaje Starnawski.

Bartosz Machalica

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.