Cenzura tekstu Naomi Klein?

[2010-03-09 20:03:40]

Widząc jakie emocje wzbudza przedruk tych, a nie innych fragmentów tekstu aż chce się zapytać - czy walczący o to na śmierć i życie przedstawiciele radykalnej lewicy na prawdę nie maja istotniejszych problemów niż skłócanie środowiska o takie drobnostki?

Chciałbym aby radykalna lewica tak bardzo kłóciła się o istotne kwestie merytoryczne, a nie dobór fragmentów w artykule Klein.

Piotr Ciszewski

W tłumaczeniu tekstu Naomi Klein "Milton Friedman did not save Chile", opublikowanym na portalu Centrum Informacji Anarchistycznej (cia.bzzz.net) doszło do zniekształcenia tłumaczenia, polegającego na usunięciu z polskiego przekładu fragmentu przedstawiającego w pozytywnym świetle prezydenta Chile Salvadora Allende oraz zmieniono brzmienie ostatniego akapitu, wycinając odniesienia do własności państwa w przemyśle miedziowym. Powyższe zmiany zauważył Zbigniew Marcin Kowalewski, który dokonał powtórnego przekładu tekstu dla portalu Internacjonalista.pl.

Marcin Starnawski, współautor polskiego przekładu książki Klein "Mury i wyłomy czyli bariery i szanse" oskarża portal anarchistyczny o cenzurę polityczną. W odpowiedzi na pytanie w komentarzu pod tekstem, dotyczące faktu, iż tekst jest "niepełny", autor napisał: "Darowałem sobie tłumaczenie pro-państwowych fragmentów tekstu Klein, bo nie są potrzebne na anarchistycznym portalu" - mówi Starnawski.

Wspólnie z kolegami i z koleżankami z kolektywu redakcyjnego portalu Internacjonalista.pl postanowiliśmy ujawnić manipulację z przekładu zamieszczonego na CIA. Część z nas pracuje jako tłumacze lub robi społecznie przekłady dla czasopism i portali lewicowych. Jesteśmy przekonani, że zwłaszcza w kontekście politycznym praca translatorska to duża odpowiedzialność, zarówno przed autorem oryginału, którego idee chcemy przekazać osobom z naszego kręgu językowo-kulturowego, jak i wobec czytelników oraz aktywistów - zwłaszcza tych, którzy nie znają języków obcych lub nie są w nich biegli, albo po prostu brak im czasu na sprawdzanie jakości przekładu - tłumaczy Starnawski.

Do tego dochodzi subtelny fakt, jakim jest znaczenie tekstów Naomi Klein w Polsce, gdzie opublikowano wszystkie jej książki i sporo artykułów, a jej pojawienie się na wykładach w Warszawie jesienią 2008 roku przyczyniło się do upowszechnienia alterglobalistycznej krytyki neoliberalizmu w polskich mediach głównego nurtu. W wywiadzie udzielonym pismu "Recykling Idei", Naomi Klein wprost wyraziła poparcie dla ruchów lewicowych i anarchistycznych w Polsce, więc tym bardziej zasmuca fakt, że popularny portal anarchistyczny dopuścił się takiego nadużycia - dodaje Starnawski.

Bartosz Machalica

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.