Wielka Brytania: Milion imigrantów z Polski?

[2010-04-29 21:03:35]

Jak podaje guardian.co.uk, gdy w 2004 roku osiem nowych, w większości wschodnioeuropejskich krajów, w tym Polska, przystąpiło do Unii Europejskiej, stworzono schemat rejestracji pracowników (The worker registration scheme – WRS), by regulować ich dostęp do rynku pracy i ograniczyć dostęp do przywilejów. Przed końcem 2009 roku łącznie zarejestrowano w nim 1 milion 41 tysięcy 315 Polaków. Jest to oceniane jako największa fala imigrantów w najnowszej historii Wielkiej Brytanii. Jednak liczba ta obejmuje także tych spośród naszych rodaków, którzy co roku przyjeżdżają na kilka miesięcy, na przykład popracować trochę w rolnictwie, a następnie wracają do domu. Z badań wynika, że aż 62 procent przebywa w Wielkiej Brytanii przez okres krótszy niż trzy miesiące.

WRS nie rejestruje powrotów do Polski, więc nie jest możliwe podanie rzeczywistej liczby rodaków przebywających wciąż w Zjednoczonym Królestwie. Szacuje się, ze co najmniej 50 procent wróciło już do Polski. Poza tym tanie linie lotnicze umożliwiają szybkie przemieszczanie się między krajami.

Brytyjskie firmy twierdzą, że przybysze z Europy Wschodniej pracują lepiej i są skłonni wykonywać prace, których Brytyjczycy nie chcą się podejmować. Związki zawodowe argumentują jednak, że używa się ich do obniżania płac. Od 1997 roku w Wielkiej Brytanii zatrudnienie obywateli wzrosło o 1 milion 200 tysięcy do 26 milionów 600 tysięcy. Dane GUSu (the Office of National Statistics), z których wynika, że 97 procent nowych miejsc pracy zajęli pracownicy urodzeni za granicą, wprowadzają w błąd, bo dotyczą także obywateli brytyjskich, którzy urodzili się za granicą, ale wychowali w kraju.

Większość z tych, którzy przyjechali to młodzi ludzie (78 procent jest w wieku 18 – 34 lata), ale tylko 5 procent przywiozło ze sobą dzieci w wieku szkolnym. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (the Home Office) twierdzi, że uzupełniają luki w rynku pracy: w administracji, rolnictwie, hotelarstwie i cateringu, a także w przetwórstwie żywności, ryb i mięsa. Jednak tylko nieliczni z nich – 7 tysięcy osób – uzyskali zasiłki. Problem stanowią problem w niektórych hrabstwach, zwłaszcza w Lincolnshire i Cambridgeshire, gdyż doprowadzili do gwałtownych zmian demograficznych.

W czasie recesji liczba Polaków, którzy udali się za chlebem do Wielkiej Brytanii spadła gwałtownie. W czwartym kwartale 2009 roku nowo zarejestrowanych w WRS było 28 tysięcy, podczas gdy w analogicznym okresie 2007 roku liczba ta wynosiła 52 tysiące. W obliczu pełnego otwarcia dla Polaków rynku pracy w Niemczech od 2011 roku liczby te zapewne w przyszłości będą jeszcze niższe.

Jarosław Klebaniuk

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów