Kraków przeciw agresji Izraela

[2010-06-02 22:39:19]

Ponad sto osób protestowało w Krakowie przeciwko zbrojnemu atakowi Izraela na Flotyllę Wolności, wiozącą pomoc humanitarną dla Strefy Gazy. Zebrani na Rynku Głównym demonstranci domagali się przeprowadzenia niezależnego międzynarodowego śledztwa w tej sprawie oraz pociągnięcia winnych do odpowiedzialności.

Demonstrację zorganizowało Palestyńsko-Polskie Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne. Izraelskie władze polityczne i wojskowe ponoszą pełną odpowiedzialność za strzały do nieuzbrojonych cywilów - mówił lider organizacji Omar Faris do kilkudziesięciu osób, które zgromadziły się pod pomnikiem Adama Mickiewicza ok. godziny 18.00. Nad zebranymi powiewały flagi Palestyny, Turcji i Polski, a także czarne sztandary anarchistów i czerwone Polskiej Partii Pracy. Pojawiło się też kilka transparentów, m.in. z hasłem: Piraci z Somalii, piraci z Izraela, czy widzisz różnicę?

Gdy Faris zaczął mówić o Strefie Gazy, głos ze wzruszenia odmówił mu posłuszeństwa i musiał oddać tubę kolejnemu z mówców. My, Polacy, doskonale rozumiemy Palestyńczyków, bo ze swej historii wiemy, co to znaczy nie mieć własnego państwa - powiedział Leszek Konarski z "Przeglądu". Dziś Palestyny nie ma, Strefa Gazy od trzech lat jest zablokowana, a wokół Zachodniego Brzegu Izrael wzniósł wysoki na 3 metry mur, łamiący wszelkie międzynarodowe standardy - dodał.

Konarski stwierdził, że Żydzi i Palestyńczycy muszą się porozumieć, a na Polakach i społeczności międzynarodowej spoczywa odpowiedzialność za wywieranie presji, by ten proces mógł się toczyć. Bez nas Palestyna nie będzie palestyńska - podkreślił Konarski.

Kilku kolejnych mówców apelowało o solidarność ze Strefą Gazy, która wskutek izraelskiej blokady doświadcza katastrofy humanitarnej. Media wzywano do obiektywnego przedstawiania wydarzeń na Bliskim Wschodzie, a rządy państw europejskich i Ameryki Płn. do pociągnięcia do odpowiedzialności tych, którzy wydali rozkaz poniedziałkowego ataku izraelskich komandosów na cywilne statki z pomocą humanitarną.

Po przemówieniach licząca już przeszło 100 osób grupa demonstrantów uformowała pochód, który ruszył wokół Rynku. Skandowano "Wolna Palestyna!" oraz "Precz z blokadą!", wzbudzając zainteresowanie przechodniów i oklaski wśród osób siedzących w kawiarnianych ogródkach. Policja, która obserwowała wiec i przemarsz, nie interweniowała. Po okrążeniu Rynku, ok. godz. 19.00 zapalono symboliczne znicze upamiętniające aktywistów zabitych przez izraelskich żołnierzy, po czym organizatorzy podziękowali przybyłym za przybycie i rozwiązali demonstrację.

Marek Tobolewski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.

2003 - W szwedzkim Malmö podpalono meczet.

2017 - Ilir Meta, lider Socjalistycznego Ruchu Integracji (LSI), został wybrany przez Zgromadzenie Albanii na urząd prezydenta kraju.

2019 - Zmarł Karol Modzelewski, historyk, lewicowy działacz polityczny.

2019 - Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w przedterminowych wyborach parlamentarnych.