Akcja Młodych Socjalistów: "Wolna szkoła - religia do kościoła!"

[2010-09-04 07:15:03]

1 września, w dzień inauguracji roku szkolnego - już po raz drugi w skali całej Polski - Młodzi Socjaliści rozpoczęli kampanię informacyjną "Wolna szkoła, religia do kościoła!", mającą na celu nakłonienie uczniów szkół publicznych do świadomego i samodzielnego podejmowania decyzji związanych z ich wyznaniem i światopoglądem.

W ramach kampanii informacyjnej ok. 100 działaczek i działaczy Młodych Socjalistów rozdawało pod placówkami szkolnymi w 47 miastach Polski - przygotowane specjalnie w tym celu - zakładki informacyjne (w nakładzie ok. 30 000), na których znajdują się podstawowe wiadomości o prawach uczniów w zakresie wolności sumienia i wyznania, obowiązujących na terenie szkoły. Z zakładek tych uczniowie mogą dowiedzieć się m.in., że mają prawo: nie uczestniczyć w lekcjach religii, nie składać specjalnych oświadczeń dotyczących nieuczestniczenia w tychże lekcjach, nie ujawniać własnego światopoglądu, nie uczestniczyć w praktykach religijnych, jako uczeń/uczennica szkoły, zażądać zorganizowania w szkole lekcji etyki, umieszczenia lekcji religii lub etyki na pierwszej bądź ostatniej godzinie lekcyjnej (w związku z zasadą niedyskryminacji) czy usunięcia krzyży z eksponowanych miejsc w klasach szkolnych. Te wiadomości Młodzi Socjaliści oparli na obowiązującym prawie, ze szczególnym uwzględnieniem rozporządzenia MEN dot. organizacji lekcji religii i etyki z 1992 r., Konstytucji RP z 1997 r., jak również orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Chcemy poinformować młodych ludzi o ich prawach do świeckiej szkoły, a przy okazji rozpocząć publiczną debatę na temat dominacji jednego wyznania w szkolnej edukacji - powiedział, w rozmowie z Polską Agencją Prasową, krajowy koordynator akcji Jakub Klimczak.

Zaznaczył również, że w walce o prawa uczniów i likwidację dominującego wpływu jednego wyznania na edukację w polskich szkołach Młodzi Socjaliści nie liczą na pomoc parlamentarnych partii politycznych, gdyż żadna z nich nie jest zainteresowana zmianami w tej dziedzinie życia publicznego. Warto natomiast liczyć na ruchy społeczne, które naprawdę chcą walczyć o prawa uczniów - dodał.

Jak zapowiedział Klimczak, Młodzi Socjaliści zamierzają również rozpocząć kampanię w sprawie zmiany wieku, w którym młodzież decyduje o uczęszczaniu na religię. Naszym zdaniem już od 13. roku życia, kiedy dziecko ma ograniczoną zdolność prawną, powinno mieć możliwość wyboru. Teraz do 18. roku życia to rodzic decyduje, czy będzie ono chodzić na religię - mówił.

Młodzi Socjaliści swoją akcję przeprowadzili m.in. w: Bielsku-Białej, Bydgoszczy, Elblągu, Gdańsku, Gorzowie Wielkopolskim, Katowicach, Kielcach, Koninie, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie, Włocławku czy Wrocławiu.

Kiedy miałam 18 lat, przeczytałam w gazecie, że mogę już nie chodzić na religię. Nikt mi o tym wcześniej nie powiedział. Niestety, religia była w środku zajęć. Musiałam wtedy iść do biblioteki. Dziś chcę walczyć o naprawdę świecką szkołę - tak uzasadniała, w rozmowie z mediami, swój udział w akcji rozdawania zakładek w Warszawie Marcelina Zawisza.

Organizatorzy akcji "Wolna szkoła, religia do kościoła!" zapowiedzieli, że będzie ona kontynuowana w pierwszych dniach września w różnych miastach Polski, jak również - docelowo - w kolejnych latach.

Przegląd relacji medialnych z akcji: tutaj.

Mateusz Stępień

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.