Kandydat SLD na prezydenta Kielc: Geje i lesbijki powinni się leczyć

[2010-11-09 21:58:41]

Kandydat SLD na prezydenta Kielc, obecnie kielecki radny i dyrektor szpitala wojewódzkiego Jan Gierada, stwierdził podczas debaty w Centrum Organizacji Pozarządowych w swoim mieście, na którą został zaproszony przez Stowarzyszenie Centrum Wolontariatu: Jestem przeciwny gejom. To obrzydliwe. Ci ludzie powinni się leczyć, gdyż bycie gejem czy lesbijką to choroba. Uważam, że powinni brać przykład ze zwierząt, ponieważ w ich środowisku nie ma homoseksualizmu.

Dodał: Nawet koza z kozą tego nie robi i zadeklarował, że zawsze szczerze wyraża swe myśli.

W reakcji na te wypowiedzi rzecznik SLD Tomasz Kalita powiedział dla Radia Tok FM: Jeżeliby się to potwierdziło, to jest to oburzające i skandaliczne. Nie wyobrażam sobie, by kandydat lewicowej partii na urząd prezydenta mógłby mieć tego typu poglądy. To nie są poglądy, które mieszczą się w kanonach lewicy. Są to poglądy właściwe, w tym przypadku, Lidze Polskich Rodzin. Podkreślił też, że choć Gierada otrzymał poparcie SLD w wyborach samorządowych, nie jest on członkiem tej partii, i zapewnił: Przyjrzymy się tej sprawie. Jeśli to się potwierdzi to wyciągniemy konsekwencje.

Szef świętokrzyskiego SLD i autor mającego trafić 21 listopada do Sejmu projektu ustawy o związkach partnerskich Sławomir Kopyciński powiedział: Nie byłem na spotkaniu, nie słyszałem tych słów, nie wiem o co w tej sprawie chodzi. To nie jest stanowisko Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

Wypowiedź Gierady ostro potępił członek zarządu Kampanii Przeciwko Homofobii Robert Biedroń: To wypowiedź skandaliczna i oburzająca. Będę osobiście interweniował w tej sprawie u przewodniczącego SLD Grzegorza Napieralskiego. Uważam, że SLD powinno natychmiast wycofać tego kandydata i przeprosić za jego wypowiedź. A jeśli ten pan jest na dodatek dyrektorem szpitala, powinien wiedzieć, że homoseksualizm jest taką samą orientacją jak heteroseksualizm, i wśród zwierząt występuje tak samo często jak wśród ludzi. Aż boję się pomyśleć, jaką terapię zastosowałby wobec homoseksualistów, skoro uważa że jest to choroba.

Jakub Kupiec, reprezentujący organizujące debatę Centrum Wolontariatu, stwierdził z kolei: To było moje ostatnie pytanie, dotyczące wspierania organizacji mniejszościowych zrzeszających na przykład mniejszości seksualnych. Odpowiedź kandydata lewicy była, hmm... konserwatywna to nawet za mało powiedziane. Nawet ksiądz, który był na sali, był zniesmaczony.

Sam Gierada powiedział następnie w rozmowie z TVN24: Mówiłem, że jestem myśliwym i chciałem dać przykład ze świata zwierząt. Są zwierzęta, które spółkują raz do roku, czy to jeleń, sarna czy dzik, ale nigdy nie osobniki jednej płci, jak koza z kozą. Nie widzi w swoich publicznych enuncjacjach nic zdrożnego: Nie mam nic przeciwko gejom. Nie tępię ich, ale i nie popieram takich sytuacji.

Z tą samą telewizją rozmawiał prezes Centrum Wolontariatu Michał Braun. Stwierdził m.in.: Byłem zszokowany. Po pierwsze, bo nie chciałbym mieszkać w mieście, którego prezydent ma tak radykalne poglądy. Po drugie, bo to kandydat wystawiony przez SLD, które ma w programie ochronę mniejszości.

Paweł Michał Bartolik

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.