Tunezja: Ucieczka dyktatora (akt.)

[2011-01-14 19:30:23]

W wyniku masowych protestów wieloletni prezydent Tunezji, Zin Al-Abidin Ben Ali sprawujący dotąd autorytarne rządy, opuścił kraj i udał się do Arabii Saudyjskiej. Jego funkcję tymczasowo przejął premier, Mohammed Ghannouchi.

W związku z masowymi protestami studentów i bezrobotnych, w kraju został wprowadzony stan wyjątkowy. Władze zakazały wszelkich zgromadzeń.

Wojsko opanowało port lotniczy w stolicy kraju, Tunisie. W mieście doszło w nocy do starć między wojskiem i policją a demonstrantami domagającymi się pracy oraz swobód demokratycznych. Zginęło w nich kilkadziesiąt osób.

Ben Ali rządził Tunezją nieprzerwanie przez 24 lata. Jego reżim był wspierany zwłaszcza przez Francję i Włochy. Utrzymywał również przyjazne kontakty z Libią.

Główne tunezyjskie partie opozycyjne, zarówno legalne, jak i te zdelegalizowane, ogłosiły 14 stycznia w Paryżu wspólną deklarację. Zapowiadają w niej ustanowienie rządu tymczasowego, który w ciągu najbliższych 6 miesięcy zorganizuje wybory.

Pod deklaracją podpisały się: Kongres na rzecz Republiki, Komunistyczna Partia Robotnicza, umiarkowany ruch islamski Ennahdha, Komitet na rzecz Poszanowania Swobód i Praw Człowieka oraz Postępowa Partia Demokratyczna (legalna, ale niereprezentowana w parlamencie).

15 stycznia Rada Konstytucyjna stwierdziła definitywne opróżnienie urzędu prezydenta i zgodnie z art. 57 konstytucji mianowała pełniącym obowiązki szefa państwa przewodniczącego parlamentu Fuada Mebazaâ. Zgodnie z przepisami jest on zobligowany do zorganizowania wyborów prezydenckich w terminie od 45 do 60 dni od tej daty.

Na wolność wypuszczono lidera nielegalnie działającej Partii Pracujących Komunistów Tunezji (POCT) Hamma Hammami. Poszukiwany przez policję Hammami ukrywał się od lutego zeszłego roku. Zatrzymano go 11 stycznia. O jego zwolnieniu poinformował przedstawiciel POCT we Francji Adel Thabet. Hammami w ostatnich dniach przed aresztowaniem udzielił licznych wywiadów zagranicznym stacjom telewizyjnym, w których krytykował tunezyjski reżim.

Piotr Ciszewski
Waldemar Chamala

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów