Nieodpłatna praca kobiet

[2011-05-26 13:08:12]

Firma doradcza Sedlak & Sedlak przedstawiła raport na temat pracy domowej kobiet. Autorzy przytaczają dane Głównego Urzędu Statystycznego z IV kwartału 2010 roku, zgodnie z którym w Polsce mieszka 16,6 mln kobiet powyżej 15. roku życia. Z grupy tej 7,2 mln pracuje, 0,79 mln jest na bezrobociu, a 8,6 mln stanowią osoby bierne zawodowo. Z tych ostatnich 3,97 mln jest na emeryturze, 1,61 mln uczy się, 1,02 mln jest chora lub niepełnosprawna. Aż 1,42 mln kobiet nie pracuje zaś ze względu na obowiązki rodzinne i związane z prowadzeniem domu. Innymi słowy ponad 1,4 mln polskich kobiet to pełnoetatowe matki, gospodynie domowe, opiekunki, które w zdecydowanej większości nie dostają za swoją pracę pieniędzy i nie mogą z jej tytułu liczyć na emeryturę czy ubezpieczenie zdrowotne.

Z badań GUS-u wynika, że zamężne kobiety z dziećmi poświęcają na zajęcia i prace domowe 4 godziny i 45 minut na dobę. Nieco mniej czasu na pracę wykonywaną w domu poświęcają mężatki bez potomstwa (4 h 39 min) i samotne matki (4 h 6 min).

Eksperci Sedlak & Sedlak zwracają uwagę, że praca w domu cieszy się bardzo niskim prestiżem społecznym. Według danych z 2003 roku jedynie 4 proc. kobiet i 5 proc. mężczyzn uważa, że gospodynie domowe cieszą się większym szacunkiem niż kobiety zarobkujące zawodowo. Jednocześnie niemal połowa kobiet zrezygnowałyby z pracy zarobkowej, gdyby zatrudnienie męża zapewniło rodzinie godne utrzymanie, a 40 proc. uważa pracę zarobkową matek za szkodliwą dla kondycji rodziny.

Autorzy opracowania powołują się na szacunki GUS z 2005 roku, zgodnie z którymi praca kobiet aktywnych zawodowo jest warta niemal 270 zł tygodniowo, czyli około 1200 zł miesięcznie, a tych, które nie pracują, 310 zł na tydzień, czyli 1350 zł miesięcznie. Na jeszcze więcej pracę kobiet wyceniła w swoich badaniach, przeprowadzonych pod koniec lat 90. XX wieku, Beata Mikuta z SGGW. Jej zdaniem wartość pracy domowej jest porównywalna do wysokości przeciętnej, miesięcznej pensji w Polsce i jej uwzględnienie powiększyłoby PKB o ok. 23 proc.

W raporcie pojawiły się też dane amerykańskiego serwisu Insure.com, zgodnie z którymi domowa, nieodpłatna praca kobiet w USA średnio jest warta 61,5 tys. dolarów rocznie, czyli ponad 5 tys. dolarów miesięcznie.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

2 maja:

1848 - W Petersburgu zmarł Wissarion Bielinski, rosyjski pisarz, filozof, krytyk literacki, teoretyk rewolucyjnego demokratyzmu; współpracował m.in. z M. Bakuninem.

1879 - W Madrycie założono Hiszpańską Socjalistyczną Partię Robotniczą (PSOE).

1917 - Początek strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego o poprawę warunków pracy, część postulatów została spełniona.

1919 - W Monachium zamordowano Gustava Landauera, niemieckiego anarchistę, pisarza i tłumacza, jednego z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1933 - Rada Naczelna PPS opowiedziała się za odejściem od taktyki Centrolewu i podjęciem samodzielnej walki politycznej.

2003 - W La Celle-Saint-Cloud zmarł Mohammed Dib, pisarz algierski, tworzący w języku francuskim, autor około 30 powieści, jeden z najbardziej znanych w Europie twórców algierskich; komunista.

2005 - W Toronto zmarł Bob Hunter, dziennikarz kanadyjski, współzałożyciel Greenpeace.

2014 - W Odessie w antyrosyjskich zamieszkach i w wyniku pożaru zginęło 48 osób, a 214 odniosło obrażenia.