Hossam el-Hamalawi: Egipska junta pod obstrzałem

[2011-07-16 08:49:50]

Trwa okupacja kairskiego Placu Tahrir, tymczasem premier Egiptu Essam Szaraf wystąpił w sobotę wieczorem (tekst ukazał się 9 lipca; protesty na Placu Tahrir wciąż trwają - przypis Lewica.pl) z publicznym wystąpieniem, zaś następnie...

...nakazał zawieszenie w czynnościach policjantów, oskarżonych o zabijanie protestujących w trakcie powstania, które doprowadziło do obalenia prezydenta Hosniego Mubaraka.

Essam Szaraf powiedział też, że utworzony zostanie panel, mający przyspieszyć procesy przeciwko nim oraz osobom oskarżonym o korupcję. (BBC)

Wcześniej w sobotę prokurator generalny nakazał ponowne aresztowanie szefa policji w Suezie oraz dwóch członków tajnej policji, zaś prokurator w Aleksandrii nakazał aresztowanie i przesłuchanie 12 oficerów policji, zamieszanych w torturowanie i zabójstwo Sajeda Bilala, młodego salafity, niesłusznie oskarżonego w styczniu przez Państwową Policję Bezpieczeństwa o wysadzenie Kościoła Dwóch Świętych w Aleksandrii.

Lecz "ustępstwa" rządowe pozostają tak jak zawsze niejasne i pozbawione znaczenia. Nie ujawniono nazwisk tych oficerów, nie ma mowy o transparencji, publicznych rozprawach, ani słowa o Suzan Mubarak (żonie Hosniego Mubaraka) czy Omarze Sulejmanie (byłym szefie bezpieki i wiceprezydencie w ostatnich dniach prezydentury Mubaraka), nic nie słychać o ogólnokrajowej płacy minimalnej. I oczywiście, nic nie słychać o zawieszeniu działalności trybunałów wojskowych. Absolutnie nic konkretnego. I choć słyszymy o jednym z największych "posunięć restrukturyzacyjnych" w historii ministerstwa spraw wewnętrznych, mającym nastąpić w połowie lipca, to minister spraw wewnętrznych w rządzie Szarafa, generał Mansur el-Essawi, występując w telewizji Al-Hajat określił użycie tu słowa "czystka" jako "głupstwo".

Przemówienie Szarafa nikogo nie przekonało. Gdy piszę te słowa, trwają protesty, zaś na Placu Tahrir zebrały się już tysiące ludzi, domagając się natychmiastowej rezygnacji Szarafa.

Tymczasem dziesiątki tysięcy mieszkańców Suezu zapowiadają, że zablokują Kanał Sueski. Również w innych prowincjach trwają pikiety.

Hossam el-Hamalawi
tłumaczenie: Paweł Michał Bartolik

Tekst ukazał się na blogu www.arabawy.org. Polskie tłumaczenie pochodzi ze strony Internacjonalista.pl (www.internacjonalista.pl).

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.