Dziennik Trybuna: Cały zespół opuszcza redakcję

[2014-01-30 13:44:43]

Cały dotychczasowy zespół opuścił już oficjalnie redakcję „Dziennika Trybuna”. Powodem decyzji jest niedotrzymywanie obietnic przez faktycznego wydawcę tytułu, Jarosława Podolskiego. W ostatnim czasie z redakcji zwalniano kolejnych dziennikarzy, w tym pełniącego obowiązki szefa działu zagranicznego, Bojana Stanisławskiego. Inni dziennikarze odeszli wcześniej z własnej woli. Dziennik przeszedł też w ostatnim czasie zmianę, na skutek której wydania ukazywały się zaledwie… trzy razy na tydzień.

Jak część z was już wie, po dziewięciu miesiącach pracy – dzisiaj jest nasz ostatni dzień w Dziennik Trybuna. Po kolejnych urągających ludzkiej godności negocjacjach z właścicielem zespół postanowił odejść. Za stawki zaoferowane przez kapitalistę nie jesteśmy w stanie funkcjonować, a redukowanie kolejnych członków i członkiń doprowadziło do sytuacji, ze nie ma komu robić gazety. Dziękujemy, że byliście z nami! Z socjalistycznym pozdrowieniem, Zespół Dziennik Trybuna – oświadczenie o takiej treści pojawiło się na facebookowym fanpage’u gazety, który został już usunięty z serwisu.

Podolski w rozmowie z lewica.pl stwierdził, że nie jest odpowiedzialny za zniknięcie strony dziennika z Facebooka oraz wstrzymuje się ws. komentarza do decyzji zespołu, ponieważ informacja na jej temat jeszcze do niego nie dotarła.

Osobiście poinformowałam pana Podolskiego, iż utraciliśmy zespół i nie jesteśmy w stanie dłużej wydawać gazety. Jeśli pan Podolski mówi, że informacja ta do niego nie dotarła, może należy rozumieć to dosłownie. Nam także bardzo trudno przyjąć do wiadomości, że dziewięć miesięcy naszej pracy zakończyło się w taki sposób. Proszę pozwolić mi skorzystać z okazji, żeby podziękować wszystkim, którzy wspierali naszą gazetę, jako Autorzy i Czytelnicy. Wierzę, że jeszcze się spotkamy - tłumaczy lewica.pl Agnieszka Wołk-Łaniewska, była naczelna tytułu.

Nie wiadomo czy tytuł będzie dalej wydawany, dotychczasowy zespół dziennikarzy nie posiada na ten temat żadnych informacji. Mało prawdopodobne wydaje się natomiast, aby na rynek mógł trafić planowany przez Podolskiego tygodnik opinii.

Łukasz Drozda

Ilus. Dziennik Trybuna

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

27 kwietnia:

1848 - Francja zniosła niewolnictwo.

1937 - W Rzymie zmarł Antonio Gramsci, włoski działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1956 - Sejm PRL przyjął ustawę o warunkach przerywania ciąży, liberalizującą przepisy aborcyjne.

1959 - Liu Szao-tsi zastąpił Mao Tse-tunga na stanowisku Przewodniczącego ChRL.

1968 - Na mocy przyjętego w październiku Abortion Act w Wielkiej Brytanii przerywanie ciąży stało się legalne.

1972 - W Bukareszcie zmarł Kwame Nkrumah, postępowy polityk afrykański, premier i prezydent Ghany, działacz ruchu panafrykańskiego, 1963 jeden z inicjatorów OJA, obalony przez wojsko.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów