Ukraina: Podważenie rewelacji estońskiego ministra

[2014-03-07 13:18:21]

Ukraina: Podważenie rewelacji estońskiego ministra
W serwisie YouTube opublikowano zapis rozmowy między szefową dyplomacji UE Catherine Ashton a estońskim ministrem spraw zagranicznych Urmasem Paetem, sugerującym, że ukraińska opozycja przeprowadziła krwawe operacje pod fałszywą flagą w celu skompromitowania obalonego prezydenta Wiktora Janukowycza. Za śmierć uczestników ostatnich protestów w Kijowie nie miały być zatem odpowiedzialne oddziały milicji bądź wojska podporządkowane ówczesnemu prezydentowi, lecz nasłani przez liderów opozycji strzelcy wyborowi.

Paet powoływał się na rozmowę ze wspierającą opozycję lekarką Olgą Bogomolec, która miała twierdzić, że zabici demonstranci oraz zabici mundurowi mieli paść ofiarą tych samych osób i że zostały trafione takimi samymi kulami.

Z Bogomolec rozmawiał jednakże korespondent "Telegraph" Damien McElroy, według którego nic takiego ona nie mówiła. Powiedziała ona dla brytyjskiej gazety: Osobiście widziałam tylko protestujących. Nie wiem, jakiego rodzaju rany odnieśli wojskowi, do których ciał nie posiadała dostępu.

Za niezbędne uważa ona przeprowadzenie pełnych czynności śledczych przez ekspertów w dziedzinie medycyny sądowej, aby ustalić okoliczności śmierci uczestników Majdanu. Nikt, kto widział jedynie rany, zajmując się leczeniem ofiar, nie może ustalić typu [użytej] broni. Mam nadzieję, że eksperci międzynarodowi i śledczy ukraińscy ustalą, jakiego typu broni użyto, kto brał udział w zabójstwach i jak ich dokonano. Nie mam danych, [które pozwalałyby] dowieść czegokolwiek - stwierdziła Bogomolec. Byłam lekarką, pomagającą w ratowaniu ludzi na placu. Pierwszego dnia było 15 ludzi zabitych przez snajperów. Strzelano do nich bezpośrednio w serce, mózg i tętnice. Następnego dnia było ich ponad 40, a 12 umarło mi na rękach.

Bogomolec podkreśla, że nie podziela opinii Paeta, zgodnie z którą za śmierć uczestników Majdanu odpowiadają przywódcy opozycji. Myślę, że coś takiego można powiedzieć wyłącznie w oparciu o fakty - komentuje. - Nie jest właściwe ani dobre tak czynić. Powinno to opierać się o fakty.

pmb

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.