Pamięci Lipskich

[2018-06-13 21:05:00]

Pamiątkowa tablica ku czci Jana Józefa Lipskiego i jego żony Marii została odsłonięta na domu przy Konopczyńskiego 4A w Warszawie.

Uroczystość odbyła się we wtorek 12 czerwca br. z udziałem władz Warszawy, uczestników opozycji demokratycznej z czasów PRL: Andrzeja Wielowieyskiego i Henryka Wujca oraz dzieci Lipskich - Jana Tomasza Lipskiego i Agnieszki Onyszkiewicz.

- W tym domu mieszkał, wraz z żoną Marią Lipską (1928-2016), Jan Józef Lipski (1926-1991), żołnierz AK, uczestnik powstania warszawskiego, historyk literatury, współzałożyciel Komitetu Obrony Robotników, przywódca PPS, senator RP. "Wierzących i niewierzących - uformował nas nakaz miłości bliźniego” - pisał. Żył godnie z tym nakazem. Demokratyczną opozycję uczył, jak troskę o sprawiedliwość i prawa człowieka łączyć z wiernością niepodległej Polsce - głosi napis na tablicy.

Jan Józef Lipski był polonistą, publicystą i krytykiem literackim. W okresie PRL był działaczem opozycji demokratycznej, twórcą Klubu Krzywego Koła, sygnatariuszem "Listu 34" i współzałożycielem Komitetu Obrony Robotników. Jako jedyny z KOR-owców poparł inicjatywę odrodzenia Polskiej Partii Socjalistycznej - od 1987 r. był przewodniczącym Rady Naczelnej ugrupowania. W wyborach 1989 r. został wybrany senatorem I kadencji. Zmarł w 1991 r.

Marek Tobolewski

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.