Miller: "Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek"

[2011-12-17 09:55:02]

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej Leszek Miller wypowiedział się krytycznie na temat możliwości współpracy jego partii z Ruchem Palikota. Były premier udzielił wywiadu stacji TVN24.

Miller stwierdził, że wprawdzie nie wyklucza jakiejś formy współpracy z Ruchem Palikota, ale musi najpierw uzyskać wiedzę na temat tego, jakie wartości reprezentuje to środowisko. Lider SLD dodał, że to może potrwać "miesiące", ponieważ chciałby zobaczyć, jak głosują posłowie Ruchu Palikota nad ustawami dotyczącymi kwestii ekonomicznych i socjalnych.

Były premier nie wierzy także w szczerość intencji Janusza Palikota, ponieważ ten zwraca się do Sojuszu Lewicy Demokratycznej głównie za pośrednictwem mediów. Wyobrażam sobie współpracę, ale na równych warunkach - z poszanowaniem organizacyjnej odrębności i politycznej tożsamości. (...) Możemy rozmawiać jak partner a nie polityczny rozbitek - powiedział Miller.

Według Leszka Millera, spoiwem ewentualnej koalicji SLD i Ruchu Palikota muszą być program i wspólne wartości. My patrzymy na Ruch Palikota jak na partię bogatych antyklerykałów. Lewicowość to coś więcej niż tylko antyklerykalizm - powiedział Miller. Były premier przyznał, że niepokoi go to, że Ruch Palikota nie ma jednoznacznej afiliacji światopoglądowej i raz zerka w kierunku Liberalnych Demokratów, raz w stronę Zielonych. Miller zwrócił również uwagę na to, że problemem we współpracy może być to, iż lider Ruchu Palikota składa bardzo dużo obietnic, których później może nie być w stanie zrealizować.

Wcześniej w tym tygodniu Janusz Palikot ogłosił, że 1 maja 2012 roku chce zorganizować kongres lewicy, podczas którego różne ugrupowania centrolewicowe podpiszą deklarację współpracy.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).